Svenska Neptun Store AB
Grustagsgatan 13 | 254 64 Helsingborg
042-38 08 90 | Org.nr 556699-8133
info@svenskaneptun.se
© Svenska Neptun Store AB 2024. Alla rättigheter reserverade.
Dags för lite teknik- och energifredagsmys. Jag fick slutligen installerat mätning och enkel styrning av spabadet igår och kunde under det kallaste dygnet sedan 2016 mäta hur mycket vårt spabad drog i energi. Notera att detta är ett (1) spabad och en anekdot, men kan vara intressant ändå. Grafer och sånt i artikeln.
Spabadet är införskaffat begagnat i utbyte mot avinstallation och borttransport – som kapitalvaror som dessutom väger typ 280 kg tömt och kräver specialsläp så är var inte spabad en jättehet andrahandsmarknad när vi skaffade detta 2018, när man inte kan få krediter, leverans och installation vid privatannonser på Blocket. Med dagens energipriser är nog andrahandsmarknaden ännu sämre.
Mätningen har skett med en Shelly 3EM integrerad med Home Assistant och styrningen sker med en trefas kontaktor från Siemens eller AEG tror jag.
Likt varmvattenberedaren visade det sig att spabadet bara använder två av tre faser. Styrlogiken och pumpen ligger på en fas, och värmepatronen på en annan. En läsare har rent av rapporterat in att han använt Shelly 1EM och därmed kan styra individuella faser, så han kan stänga av enbart värmepatronen, men bibehålla cirkulationen. Smart. Annat märke på badet dock, så jag vet inte om det hade fungerat på vårt.
Logiken för spabadet är inte konfigurerad i Home Assistant än, men tanken är att stänga av badet vid högpristider om det inte är för kallt, samt ordna logik som bryter strömmen enbart när badet är i viloläge, dvs endast styrsystemets 6 W förbrukas, för att inte klippa mitt i cirkulation eller uppvärmning, vilket ökar risken för att paja något.
Men över till mätningen.
Spabadet tar 1800 liter vatten, vilket med vattens värmekoefficient 4.18 kJ/kg innebär 4.18*1800/3600=2.09 kWh i uppvärmningsenergi per grad man höjer temperaturen med. Då värmepatronen är på drygt 2 kW, så höjer badet temperaturen med en grad i timmen, vilket jag via empiri kommit fram till tidigare. När man byter vatten tar det drygt ett dygn innan det når önskade 37 grader och vill man innan planerat bad höja till 38 eller 39 tar det en respektive två timmar.
Locket på badet är nytt sedan två år och svensktillverkat, i övrigt är det bara den medföljande isoleringen som finns i badet.
Statens Provningsanstalt ska ha testat spabad och konstaterat att de drar ca 300 kWh i månaden, vilket jag kollade upp innan vi skaffade badet.
Detta visar sig på ett dygns mätning stämma rätt väl.
Spabadet förbrukade 11.81 kWh på ett dygn enligt Shelly-mätningen, men då badade vi inte vilket förbrukar mer pga cirkulations- och jetpumpen samt större värmeförluster när locket är borta. Att testa åtgången vid bad blir ett senare test.
Däremot var det den kallaste enskilda dagen sedan 2016 enligt min Netatmo väderstation och inte normalt för Västkusten. Temperaturen snittade någonstans runt -11˙ till -12´ grader och kan därmed ses som en sorts värstafall.
Spabadet kör ett kort cirkulationsprogram två gånger i timmen för att mäta temperaturen. Har den fallit en grad kör man igång elpatronen. Som ni ser ovan blev det fem höjningar med en grad under dygnet, vilket skulle bli 2.09*5=10.45 kWh, vilket stämmer mycket bra med total energiförbrukning på 11.81 kWh. Skillnaden beror på cirkulationspumpens tester av temperaturen, samt de två filterprogrammen. Filterprogrammens energiåtgång blir i praktiken värme, vilket gör att det var ett längre intervall mellan uppvärmningen under natten, då cirkulationens ca 400 W tillfördes via spillvärmen. För övrigt innehåller manualen (ja, ni läser väl alltid manualen?) en varning om att om det är mycket varmt ute kan värmen skena i badet pga att filterprogrammen tillför värme.
Någon kanske funderar över varför exakt energiåtgång varierar. Förklaringen är att spänningen i elnätet inte är konstant och effekten är ström multiplicerat med spänningen. Alltså P=U*I. Watt är alltså samma som Voltampere. Utrustningen förbrukar en viss ström, men energiåtgången beror på spänningen i elnätet, som faller vid hög förbrukning mikrolokalt och inom transformatorstationens område.
Vad kostar då detta?
Statens Provningsanstalt, numera SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, ser föga överraskande ut att vara rätt ute. 10 kWh om dagen i snitt över året blir med 30 dagar per månad onekligen 300 kWh i månaden.
Med traditionella elpriser innan Socialdemokraterna och Miljöpartiet lade ner fyra reaktorer i Oskarshamn och Ringhals så skulle detta kosta ca 300:- SEK i månaden.
Idag kanske vi får leva med 5:- SEK per kWh inklusive moms, skatter och elnät varaktigt. I så fall kostar ett spabad 1500:- SEK per månad i energikostnad. Till det kommer förbrukningsmtrl för filtrering och rening, vattenkostnad, underhåll och reservdelar, samt kapitalkostnaden.
Att besöka ett betalspa kan kosta allt från 400:- SEK till 800:- SEK, rent av upp till 1500:- SEK för de lyxigare, men då ingår mer än en varm pool och massagepool. Dock tillkommer resekostnaden.
Om två personer badar två gånger i månaden och man värderar detta till 800:- SEK (för man slipper resekostnader, spar tid och behöver inte betala 100:- SEK för alkoholhaltig dryck och för att man inte måste planera bad), så är värdet 3200:- SEK. Fortfarande ett högre värde än elkostnaden. Badar man oftare, och t ex tillsammans med vänner på besök eller har barn som gillar att bada stiger värdet ännu mer.
Avgörande för spabadets existens är såldes om man använder det. Men varför ska man ha något man inte använder?
Om man just nu som många gör vänder på slantarna på grund av räntor, elpriser och 18% matprisinflation kan man antagligen spara in 1 500:- SEK per månad genom att tömma spabadet. Energiåtgången bör annars vara förenklat linjär mot temperaturdifferensen (deltat) mot luften och vid -10 i snitt i vinter kan en sänkning från 37 till t ex 22 grader (eller vad det nu står är lägsta temperaturen för att undvika att det fryser i vissa rör – se manualen) minska kostnaden till 1500*(22+10)/(37+10)=1021:- SEK eller knappt 500:- SEK i besparing per månad.
Tömmer du spabadet måste du säkerställa att det är tomt på vatten, vilket kräver dels att du gör det via den avsedda kranen och inte via en hävert (jag kör hävert vid vattenbyte för jag är lat och inte orkar öppna till apparatrummet och tömma via kranen), och dels att du antagligen blåser rent rören med tryckluft. Annars kan vatten frysa och förstöra badet.
Ska vi summera kanske?
SP:s siffror om 300 kWh per månad för ett spabad stämmer (duh!) med vad jag själv har uppmätt, även om jag gjorde det vid hög kyla och fick något högre förbrukning.
Modernare spabad med bättre isolering, mindre eller större bad, automatiskt eller fjärrstyrd justerbar temperatur osv kan förstås dra mer eller mindre. Allra mest avgörande ponduspostulerar jag är isoleringen. Man kan genom ett bättre lock antagligen spara rätt mycket. Det går förstås att tillverka ett eget särskilt vinterlock av trä och isolering och lägga ovanpå vintertid för ännu mer isolering. Ett annat sätt att spara energi kan vara att sänka temperaturen när man vet att det inte ska användas och sedan höja igen ett dygn innan, men då försvinner spontanbadandet.
I övrigt så ska man stänga av luftbubblor när man går ur badet. Modernare bad kanske gör det automatiskt, men vårt har manuell mekanisk inställning av luft och luften kyler vattnet. Så för att spara lite energi, stäng av luft.
Med det önskar jag alla ett riktigt trevligt fredagsmys och får återkomma med mätning av förbrukning vid bad eller varmare väder, samt hur jag ska lösa styrningen via Home Assistant. Till exempel vill man inte bryta för ofta så att man går miste om filtreringsprogrammet.
Nej, ni får inte några foton på badet i bruk.
Ja, det lutar något, vilket är positivt och med flit. Är man många i badet – och det är man ofta om man har gäster – så spiller vattnet över och då är det lämpligt att det spiller över bort från apparatrummet och bort från altanen där folk går. Man vill t ex inte att spillt vatten fryser till is där man ska gå vintertid, men framför allt är det för att inte vatten ska komma in i apparatrummet i spat. Som man ser på att snön inte har smält, så isolerar locket bra, liksom att det är lite is på utsidan där kondens har droppat ner, vilket också visar på god isolering. Springan i snön i mitten beror på att jag öppnat locket, inte på grund av värmeläckage.
Förbrukningskurvan i kWh under 24 timmar
Förbrukningen mellan klockan 16 och klockan 16. Ungefärlig snitttemperatur utritad.
Här är för övrigt våra energibesparingar under året, som snittar på totalt 20% eller dubbla EU-rekommendationen om 10%. Anledning till intervallet maj – november beror på elhandelsbyte i maj förra året. I övrigt beror höstens besparingar på ökad vedeldning jämfört med förra året och förstås dubblingen av solkraftsanläggningen. Sämre besparingar i våras berodde på att hushållet utökades i antal pga Ukrainakriget tills jobb hittades på annan ort respektive återvändande inträffade när hemorten inte längre anfölls av markförband. En utökning som för övrigt inte hade något emot att använda spabadet. Besparingarna är för övrigt inklusive ökat körande med elbilen sedan pandemin var över, t ex pga föreläsningar, så utan elbil hade besparingarna blivit ännu högre.